Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

A XV. kerületben is gyakran van szükség duguláselhárításra, sok a lakótelepi tömbház, ahol sajnos mindig történik egy-egy nem várt baleset, eldugul a szennyvízvezeték.

Ilyen esetben szükséges szakembert hívni, aki járatos a duguláselhárítás terén.

Honnan vesszük észre, hogy dugulás van?

Ha a lefolyó gurgulázó hangot ad, ha kellemetlen szag jön belőle, ha lassan, vagy egyáltalán nem folyik le, ha a víz visszafelé jön, akkor érdemes gyanakodni, és szakember segítségét kérni.

Sokat tehetünk a megelőzéssel is. Jól nézzük meg mit öntünk a lefolyókba, mit dobunk a toalettbe, olykor pedig hasznos a lefolyókat tisztítani ecetes-szódabikarbónás oldattal, vagy boltban kapható, e célra kifejlesztett vegyszerekkel. Akármelyiket is választjuk, mindig öblítsük le a végén forró vízzel.

Budapest XV. kerülete Újpalota.

A Duna bal partján, a pesti oldal északi részén fekszik. Északon Fót, északkeleten Csömör, délkeleten Budapest XVI. kerülete, délnyugaton Budapest XIV. kerülete, nyugaton Budapest IV. kerülete határolja

Újpalotáról azonban nem csak a duguláselhárítás kapcsán jó tudni. Több főváros környéki településsel együtt 1950.-ben csatolták Budapesthez Rákospalotát, ,  és Pestújhelyt, melyekből a XV. kerület létrejött. Ugyanakkor az addig Rákospalotához tartozó Istvántelek az Újpestből létrejött IV. kerület része lett.

Újpalota egyik látnivalója a Rákospalotai Múzeum, mely egy régi iskolaépületben létesült 1960-ban, majd 1984-ben az épület rossz műszaki állapota miatt bezárták. 1991 novemberében, miután átköltöztették Pestújhelyre, újranyitott az intézmény. A kiállítás a területen lakó palócság néprajzi kiállítását és egy galériát foglal magába, benne Madarász Viktor festőművész hagyatékával.

Az Újpalotai Magasház kellő távlatból nézve ikon-szerűen emelkedik ki az újpalotai lakótelep öt- és tízemeletes paneljainak sokaságából. A tizenöt emeletes torony nem csak mérete miatt, hanem egyedi építészeti és mérnöki megoldásai miatt is figyelemfelkeltő. Az újpalotai lakótelep vízellátását úgy volt legokosabb megoldani anno,  hogy a tízemeletesek épületek közé építenek egy másfélszer magasabb toronyházat, a tetején víztartállyal.

Ez a legmagasabb lakóház egész Budapesten, országosan pedig  a harmadik. Egy komplett víztorony van benne, ami azonban ma már nem működik.