Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

Újbuda a lakótelepekkel és a még újabb lakóparki lakásokkal nem tartozik a kifejezetten régi ingatlanokat felsorakoztató kerületek táborába, azonban a lakások nagy száma miatt itt is előfordulhat dugulás, amikor is vízvezeték szerelőt kell hívnunk, duguláselhárítás céljából.

A soklakásos panelépületek esetében a nagy számok törvénye alapján mindig van kevésbé elővigyázatos lakó, aki betétet, pelenkát, csontos ételmaradékot, háztartási hulladékot dob a toalettbe, dugulást generálva ezzel.

Ez nagyon kellemetlen a többi lakónak is, ezért mindenkinek közös érdeke, hogy vigyázzunk, ne dobáljunk, ne öntsünk mindent felelőtlenül a lefolyóba.

Ha megtörtént a baj, akkor hívjunk szakembert, aki a dugulást szakszerűen és gyorsan megszünteti, illetve fordítsunk nagyobb gondot a megelőzésre!

Budapest XI. kerülete, Újbuda, a főváros legnépesebb kerülete. A dél-budai kerület közlekedési szempontból a főváros nyugati kapuja. Népessége az 1960-as évektől az 1980-as évekig tartó lakótelep-építések kapcsán jelentősen megnőtt

Ha már a XI. kerületben járunk, azt tudta-e, hogy történetének sajátosságai folytán a kerület épületeinek zöme a 20. század folyamán épült? A 19. század legjelentősebb emléke a Gellérthegy tetején álló Citadella, amely szórakozóhelyeknek és kiállításoknak ad otthont. Ennek szomszédságában található Budapest egyik szimbóluma, Kisfaludi Strobl Zsigmond műve, az 1947-ben felállított Szabadság-szobor.

A hegyről csodálatos  panoráma nyílik Pestre valamint  a budai várnegyedre.  Az egész Gellért-hegy – a Szent Gellért tér épületeivel egyetemben – Budapest világörökségi helyszínei közé tartozik.

Újbudán számos természetvédelmi terület található. A XII. kerületbe is átnyúló, Budai Sas-hegy legfőbb értékét a dolomitsziklákon növő karszt bokorerdők, illetve sziklafüves gyepek maradványainak élővilága jelenti. Közel ötven védett növényfaj él a területen.

Az állatvilágot többnyire a kisebb testű élőlények – ízeltlábúak, illetve a velük táplálkozó hüllők és madarak – képviselik. Szintén védett terület a dolomitos Gellért-hegy is,  Magyarországon csak itt él a sárgás habszegfű (Silene flavescens).