Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

Pesterzsébeten gyakran van szükség duguláselhárításra.Mint a háztartások zömében, itt is előfordul, hogy a szennyvízvezetékbe olyan tárgy vagy anyag kerül ( felmosórongy, szemét, építési törmelék, pelenka, wc. illatosító, stb.) ami eltömedékeli a szennyvízvezetéket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem folyik le a szennyvíz, esetleg visszafelé jön a lefolyón, akkor feltétlenül szükségünk van duguláselhárításra: forduljunk szakemberhez! Amíg ez nem történik meg, addig pedig sokat tehetünk megelőzésképp:

Ne öntsünk dugulást okozó anyagokat a lefolyóba, és rendszeresen tisztítsuk azt, vagy házi szerekkel (ecet, szódabikarbóna) vagy boltban kapható erre a célra alkalmas szerekkel. Mindegyiket öblítsük le használat után bőséges forró vízzel!

Budapest XX. kerülete Pesterzsébet. Dél-Pesten helyezkedik el, érinti a Soroksári-Duna partját. Területe a főváros területének 2,3%-a, ezzel a  budapesti kerületek listáján a  tizenhetedik helyen áll.

Ha már Pesterzsébeten járunk, ejtsünk pár szót a történetéről: Pesterzsébet és Soroksár 1950-ben egyesült Budapesttel, és lettek együttesen a főváros XX. kerülete. Az egyesülés ötlete már korábban, a századforduló tájékán is felmerült. Akkor több képviselő úgy gondolta, hogy majd a főváros meg tudja oldani Erzsébetfalva infrastrukturális problémáit. Sokan máig vitatják, hogy közigazgatásilag helyes-e, hogy a főváros népessége az ország lakosságának egyötödét tegye ki. A majd ötven évvel ezelőtti előtti egyesülésre, (gazdasági okok mellett) szüksége is volt az akkori vezetésnek, mert így meg tudta valósítani a peremvárosok munkáslétszámával a “munkáshatalom” fővárosának munkás-többségét.

A lebontott családi házak helyén lakótelepi lakások épültek, ennek következtében kicserélődött a lakosság. A nagyarányú építkezésekkel a főváros az egyik legnagyobb léptékű “lakosságcserét” vitte véghez. Eltűntek az utcák, megváltozott a nevük, mindez egy egységes fővárosi kép reményében.

Az 1990-es évek elején az anyagi gondok növekedésével egyetemben, sok vita után, szóba került a két település – Soroksár és Pesterzsébet – különválásának terve. A két város gyakorlatilag nem tudott eggyé lenni, nem épült össze, így 1994-ben megtörtént  a különválás.