Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

Sajnos Pécelen is előfordulhatnak dugulások, akárcsak más településen. Ha dugulást észlelünk, akkor keressünk mielőbb duguláselhárítás terén járatos szerelőt, aki a tapasztalata és a felszerelése segítségével mielőbb megszabadít minket a kellemetlenségtől.

Mi magunk is sokat tehetünk, hogy elkerüljük a bajt, amit csak duguláselhárítással foglalkozó szakember tud aztán helyrehozni.

Figyeljünk oda, hogy mit öntünk a lefolyóinkba, és rendszeresen tisztítsuk azokat!

Pécel a Gödöllői-dombság északnyugati felén található, Nyugati irányban Budapest XVII. kerületével, északkeleti irányban Isaszeggel, délről pedig Maglóddal határos.

Pécel Budapesttől keletre a Gödöllői-dombság nyugati peremvidéke és a Pesti-síkság találkozásának határfelületén terül el, 43,62 km2 nagyságú. Domborzaát tekintve halomvidéki jellegű. A Gödöllői-dombvidék országos jelentőségű védett természeti területhez tartozik. Pécel legmagasabb dombjai: a Baj “hegy” 301 méter, Erdő “hegy” 244 méter.

A város határán folyik keresztül a Rákos-patak. Vízjárása szeszélyes, hóolvadáskor, nagyobb nyári esők alkalmával medre teljesen megtelik vízzel, szárazabb időben igen alacsony vízhozamú.

Ráday Pál 1722 és 1730 között épített kúriát Pécelen, azután, hogy felesége, Kajali Klára hozományaként került a család birtokába a péceli uradalom. Fiuk, Ráday Gedeon bővíttette az épületet 1755 és 1774 között, így barokk kastély vált belőle. Az átalakítást a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmestere, Mayerhoffer András, és  Mayerhoffer János végezte. Ez az oka annak, hogy a péceli kastély építészeti megoldásaiban gödöllői stílusjegyek is észrevehetőek.

Az épület kiemelkedő szépségét  a termeit díszítő freskók adják, amelyek zömét Scherwitz Mátyás készítette 1766 és 1771 között.A kastély tetőszerkezete 1825-ben sajnálatos módon leégett. Ekkor sérült meg több mennyezeti freskó is. 1872-ben a Ráday család anyagi okok miatt elárvereztette a kastélyt, így az a Kelecsényi család birtokába került. A 20. század elejéig nem használták a kastélyt, majd az 1920-as években végeztettek nagyobb átalakítási munkákat, az 1950-es években államosítottak az ingatlant.

A kastély eredeti bútorai, kép – és éremgyűjteménye elveszett. Az 1950-es években helyreállított kastélyban 1998-ig a MÁV Kórház egyik kihelyezett részlege működött, majd miután a kórház kiköltözött belőle  a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának felügyelete alá került.