Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

A XIX. kerületben a sok lakótelepi lakás okán igen nagy számban fordul elő dugulás, melynek megoldásához duguláselhárítással foglalkozó szakemberre van szükség. Ha valami olyasmi kerül a lefolyóba, vagy a toalettbe, mint pl. felmosórongy, intimbetét, wc illatosító, szilárd ételmaradék, vagy egyéb más, ami nem oda való, az dugulást okozhat.

Ennek következtében a víz nem folyik le, vagy csak alig szivárog. Ilyen esetben forduljunk szakemberhez, aki duguláselhárításban jártas.

A jól megválasztott szakember könnyedén és gyorsan elhárítja a dugulást. Hogy ne kelljen gyakran szembesülnünk ilyen kellemetlenséggel, igyekezzünk a bajt megelőzni kellő odafigyeléssel, valamint rendszeresen tisztítsuk a lefolyókat, toalettet.

Erre alkalmas az üzletekben kapható, erre a célra kifejlesztett jobb minőségű vegyszer, vagy házilag készített ecet és szódabikarbóna elegye. Egy éjszakán át tartó hatóidő után forró vízzel öblítsük le, bármelyiket is használjuk.

Budapest XIX. kerülete, –  más néven Kispest,- 1950. január 1-jével jött létre az ezt megelőzően  önálló megyei városból, Kispestből, amit ekkor több más főváros környéki településsel együtt Budapesthez csatoltak.

Hogy lett ilyen nagyszámú panellakás a kerületben? Kispesten az akkori lakáshelyzet jobbá tétele érdekében megépült az Élmunkás lakótelep 1949-1964 között. Később, 1977-1986 között pedig a kerület központjában lévő lakótelep készült el. A kerület két részből tevődik össze: Kispestből és Wekerletelepből.

Kispest új központja az 1970-es években az akkori Vörös Hadsereg útja (ma Üllői u.) két oldalán alakult ki. Miután elkészült a metró harmadik vonala, a belváros és a kerület között gyors és közvetlen kapcsolat alakult ki, valamint itt jelölték ki a majdani  dél-pesti városközpont helyét. Az Üllői út mentén mintegy 125 hektárnyi területen lebontottak több mint 4 ezer lakást, helyére több mint 12 ezer panellakás épült, melyek a maguk 5 és 11 emeletes kivitelében nemigen illettek a kisvárosi jellegű környezetbe.

1990 után számottevő fejlesztés valósult meg, így az aszfaltos utak és a csatornázottság aránya 100 százalékossá vált, kiépült a telefon és kábel TV hálózat. A fejlődés azóta sem állt meg,  két modern bevásárlóközponttal gyarapodott Kispest: Az Europarkkal és a Köki Terminállal.

Kispest népessége a rendszerváltozás óta csökkenő tendenciát mutat, azonban néhány éve ez az ütem lelassult, ma 61 ezer lakosa van a kerületnek.