Duguláselhárítás gyorsan, szakszerűen!

Gyakran előforduló probléma, hogy a lefolyókból elkezd visszaáramolni a szennyvíz. Ez többféleképpen nézhet ki. Mosás, gépi mosogatás, WC lehúzása estén az alacsonyabban lévő lefolyókból (kád, zuhanytálca, padlóösszefolyó) bugyogva visszajön a koszos víz. Ez egy csomó szennyeződést, koszt hoz magával, büdös és gusztustalan. Szóval nagyon bosszantó. A kádból, mosogatóból kiengedett víz általában csak az összefolyón tud visszajönni, de hát ez is bőven elég probléma.

Több oka is lehet a jelenségnek.

Egyik ok a csőelzáródás valahol. Egy darabig el tud jutni a víz, aztán útját állja valami lerakódás, összegyűlt anyag és onnantól megpróbál valahol máshol utat törni magának.

A vízkő igen gyakran okoz ilyen problémákat, mivel lerakódva a cső falára, szűkíti annak keresztmetszetét, és ezzel csökkenti a cső áteresztőképességét. Ilyen esetben a visszaáramlott szennyvíz lassan azért eltűnik, de jó nagy trutyit hagy maga után. Ha a víz nem is tűnik el, akkor biztos, hogy nem csak lerakódás, de dugulás is van.

Extrémebb esetben, ha már nagyon rég ellenőriztük az emésztő szintjét, akár az is lehet a gond oka, hogy megtelt a szennyvíztároló. Ilyenkor nincs más megoldás, mint kiszippantatni.  Persze ez csak kertes házaknál lehet az ok, több lakásos, emeletes házaknál akkor ilyen esetekben érdemes körbekérdezni, mert ha máshol vannak ilyen jellegű problémák, talán a fővezetékben kell keresni a hibát.

Duguláselhárítás után nem szabad elhanyagolni a takarítást, fertőtlenítést sem. Rengeteg kórokozó, egészségre káros bomló anyag jöhet vissza a lefolyókon keresztül, így a sima kádkimosás, felmosás nem elegendő. Itt ne vessünk be házi praktikát, hanem a bolti, fertőtlenítőken bízzunk csak. Használjunk gumikesztyűt, és mindent tisztítsunk meg, ami érintkezhetett a feljövő szennyvízzel.

Ha a probléma nem kezelhető vagy újra meg újra előfordul, a csatornarendszerben komoly problémák lehetnek, talán nem elég egy sima duguláselhárítás, úgyhogy hívjunk szakembert az állapotok felmérésére, a dugulás elhárítására és az okok megszüntetésére.